20 november 2008

Tekniska möjligheter

Idag har jag varit på föreläsningar på Medioteket. Första föreläsningen hade Mats Kempe, som jobbar på Världsbiblioteket Macondo. Webbplatsen är ett uppslagsverk på nätet över skönlitteratur från Afrika, Asien, Latinamerika och Mellanöstern i svensk översättning. I samarbete med tidskriften Karavan, som gett ut boken Människosaker som är en antologi för ungdomar specifikt utformat för gymnasieelever, har Macondo gett ut en studiehandledning för alla som vill jobba med skönlitteratur från dessa områden. Detta verkar mycket intressant och ett kul projekt som man skulle kunna sätta igång med och presentera för lärarna.

Linda Spolén, som blev årets skolbibliotekarie 2007, hade andra föreläsningen och hon presenterade hennes arbete med tekniska möjligheter i biblioteket för att öka läsningen bland elever. Hon har kämpat hårt, från att få bättre arbetsdatorer till att inga läromedel köps in till skolan utan att dem finns inlästa för alla elever som behöver det. Hon hade en genomgång om nedladdningstillstånd och nedladdning av talböcker från Tpb som hon sedan antingen bränner ner på en cd eller laddar över på utlåningsbara mp3-spelare. Hon laddar ner böcker till alla elever som kommer till henne och vill ha en bok inläst, eftersom hon inte ifrågasätter om de har lässvårigheter eller inte. På detta sättet har hon avdramatiserat
användandet av talböcker och Daisyspelare och inläst material är nu helt naturliga redskap för lärande och läsäventyr. Ingen elev ska någonsin känna att det är för jobbigt att läsa en bok.

Eftermiddagen var mycket inspirerande och jag ser fram emot att sätta igång med nedladdningar, bränningar och massor av utlån. Jag undrar vad jag har för bränningprogram på min arbetsdator?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar