06 februari 2009

Systemnörd

Gårdagen var en fantastisk dag, inte bara för att jag fick min bärbara dator, utan också för att jag fick chansen att gå på katalogiseringskurs. Denna detaljrika konst är en utmaning som lockar mitt pysselsinne. För att allt ska vara sökbart i en bibliotekskatalog måste all information också katalogiseras rätt för att allt ska vara sökbart enligt alla regler, inte bara på titel, författare och ämnesord utan också med klassifikatorer, mediatyp, språk etc.

Jag kom ihåg att jag tyckte det var väldigt kul under utbildningen, men har sedan dess inte fått tillfälle att utöva det. Kursen påminde mig hur roligt det var och jag ser fram emot att katalogisera mina egna katalogposter. Så jag får väl bara inse att jag är en systemnörd! :-)

"Katalogisering innebär att man systematiserar ett större material, efter en viss princip, ämnesvis eller i alfabetisk följd och att man samtidigt beskriver de dokument som samlingen består av. Katalogisering kan ses som den viktiga uppgiften att systematisera det samlande mänskliga vetandet." (Jervrud, Per (2004) Att strukturera och organisera dokument i biblioteksdatabaser - sökbara på internet.) Källa hämtad 2009-02-06

Mycket förenklat är katalogisering uppbyggt på olika fält och indikatorer, exempelvis, författare skrivs in i ett fält som heter 100 med indikator 1-1 $a för upphovsnamn (efternamn, förnamn). I fält 245 $a katalogiseras titeln, $b undertitel, $c Upphovsnamn enligt titelsidan. Sen finns det så klart fält för allt som ett föremål kan innehålla, oavsett om det är en bok, tidning, konstverk, musik, kartor, elektroniska resurser, ja allt!

För professionella katalogisörer tar det ca en timme att göra en katalogpost, vilket säger något om hur svårt och tidskrävande det är skapa en katalogpost efter alla konstens regler. Tänk då på alla böcker som finns på ett bibliotek. Otroligt nog finner jag det fantastiskt kul :-)

2 kommentarer:

  1. katalogisering är äg. Bästa med att flytta man kan bygga ordentlig katalog på sina böcker, och SAB sortera om bokhyllan.

    SvaraRadera
  2. Jag är faktiskt den enda jag känner som faktiskt har SAB sorterade böcker i bokhyllan :-)

    SvaraRadera