08 februari 2009

Chai latte

Ibland blir dagen inte riktigt som man tänkt sig, inte sämre och inte bättre bara inte som planerad. Skulle till Liljevalchs idag med en vän, men när vi kom dit var det lång kö ut på trottoaren. Vi bestämde oss för att gå dit en annan dag, när trycket lättat lite och man kan kanske gå dit utan att trängas så mycket. Men då var frågan, vad skulle vi nu göra?
Vi promenera inåt stan igen, och beslutade oss för att gå förbi Historiska museet och kolla vad de har för utställning just nu. Utanför satt en jättefin affisch (b.t.h.) med texten - drömmen om kvinnan. Information i övrigt var icke existerande, vi gick därför in och frågade kvinnan i expeditionen om utställningen. Hon sa lite förklarande att det var medeltida skulpturer från tiden då Sverige var katolsk, men övergick sedan till att berätta väldigt ingående om hennes tolkning av affischen... Hm! Vad hade det enda med det andra att göra? Var det en utställning med endast medeltida skulpturer och varför pratade hon då så intensiv om affischbilden. Var det en skulptur/fotoutställning? Var det en kontrastutställning av skulpturer och nya moderna uttryck? Mina frågor haglade men jag fick absolut inga svar, då hon totalt ignorerade mig och mina frågor. Hon sa bestämt att utställningen handlade om intryck och egna tolkningar, men baserat på vad och i vilken form fick jag inga svar på. Dessutom tilltalade kvinnan inte mig, som ställde och hade frågor, utan till min vän som stod bredvid. Jag blev måttligt irriterad... och vi bestämde oss för att inte gå in. Min vän hade uppfattningen att kvinnan ville göra utställningen mer intressant än den egentligen var, och därför tappade hon intresset för att gå in och kolla.

Men då bestämde vi oss för att fika istället på Historiska museets café, och under fikan upptäckte jag en underbar dryck, nämligen Chai Latten! Jag har tidigare smakat chai te, men den föll mig inte alls i smaken, men chai latte, fantastiskt god. Detta tyckte min vän också, som dricker denna dryck ofta ute. En nya värld av fikande är öppnat och jag ser fram emot Espresso House, som ska ha stan kanske bästa Chai Latte, enligt min vän.

Min bokreferens denna gången får då bli klassikern Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Jag läste den i samband med att Bengt Ohlsson kom ut med sin bok Gregorius. Nu har det också getts ut en bok som belyser Helgas version, Helgas offer av Bjarne Moelv. I alla fall, Doktor Glas, denna provokativa roman, för sin samtid, som utkom första gången 1905 var inte alls vad jag hade föreställt mig när jag läste den. Jag vet inte varför men jag kan ha svårt för klassikerna och läser dem inte frivilligt. Så därför var Doktor Glas (Chai Latte) en positiv överraskning bland pretansiöst svammel (kvinnan på Historiska museet)

2 kommentarer:

 1. Det var en liten spännande reflektion av vardagen. Jag får massor av bilder av texten och frågorna kommer upp som svampar; främst varför agerade kvinnan som hon gjorde? Men du har antagligen rätt, hon försökte göra utställningen mer spännande än den var. Eller så försökte hon imponera på er genom sin "analys".

  I dag fick jag ett bra tips på bok i MissJ:s blogg (hon följer din blogg också), boken av Randy Pausch som hon nämner verkar spännande. Ihop med allt jag läser om böcker i din blogg har jag börjat tänka på att avsätta tid för läsning. Att jag helt enkelt ska läsa X minuter ett antag gånger i veckan.

  SvaraRadera
 2. I vilket fall som helst förlorade Historiska museet, vilket i sig är synd, för vi gick ju aldrig upp och såg utställningen.

  Av recensionerna att döma är visst utställningen bestående av blandade uttryck, men "Utställningen får mig att tänka på ett paket inslaget i vackert papper med trendriktiga rosetter, men som visar sig vara alldeles tomt när man öppnar det." (Bäckstedt, Eva. Vacker Maria utan substans. SvD 2008-10-03) Källa hämtad 2009-02-08

  Vad roligt att man kan inspirera :-)
  Låter som en bra början för läsning. Läsning tar tid och då gäller det att avsätta den tiden också. Jag borde kanske göra desamma, för tillfället blir det mer bloggande än läsande. Det är tur att jag är lika mycket ute i kulturlivet, så att jag kommer ut lite och har har nåt att blogga om :-)

  SvaraRadera