15 december 2008

Murakamis Julbord

I dessa väntans tider, kan man visst inte göra annat än att äta julbord. Jag önskar så att jag hade samvete att avböja, då jag inte alls gillar julmat. Men det är ju en del av den sociala biten på jobbet, och på vissa ställen, det enda tillfället att umgås utanför jobbet. Så, varje år sitter jag där och petar i maten och sväljer alla kommentarer om hur lite jag äter och att jag lämnar kvar mat på tallriken. Inte kan de veta att jag försöker att testa, för att se om jag gillar sillen detta året, vilket jag ännu inte gjort. Men vem vet, detta året kanske jag tycker om det....Detta påminner mig om författaren Haruki Murakami, det är en författare som, jag fått för mig, att jag tycker om. Är inne på min andra bok av honom, men ännu har jag inte funnit charmen med hans skrivande. Men skam den som ger sig, om jag känner mig själv rätt kommer jag att läsa en tredje, bara för att vara riktigt envis och kanske gillar jag den...

2 kommentarer:

 1. Julbord - många som jag känner är på både ett och tre nu under december. Men ack, jag har inget att gå till. Inga kollegor att gå med och inga polare som bjuder med en.

  Å andra sidan, är julbord gott? Mitt svar måste bli - ja det är det. I alla fall i sin mer moderna variant. Jag äter inte "Janssson" och håller mig mest till skinkan (med stark söt senap) och lax i alla dess varianter. Finns sill så tar jag gärna en bit ihop med potatis. Korv och köttbullar känns som vardagsmat - så de äter jag lite av.

  Skulle nog vara spännande att få prova på äldre traditionella rätter, tänker på vad som åts typ 1880-tal till 19XX-tal. Kan inte direkt komma på någon nu i skrivande stund, men ... just det. Lutfisk är ju något som jag tror försvunnit i det moderna köket, men jag skulle vilja prova det i alla fall. Borde kanske äta lite "Jansson" till jul också.

  SvaraRadera
 2. Du får väl dra ihop ett gäng själv, om du känner att du gärna vill gå ut och käka julbord. Du hade gärna fått gå i mitt ställe.

  Gårdagens julbord blev en överrraskning, då jobbet bjöd på libanesisk mat istället för traditionell svensk julmat. Det var spännande och till och med jag vågade mig på att testa olika sorters dolmar och bulgursallader. Jag tackar för tsatsikin, utan den hade jag nog inte varit så våglig.

  Vad gäller mat förr, hittade jag en julmatsmeny på en restaurang i Gamla stan, Källaren Stralsund. De serverar bland annat:
  Senapsgriljerad julskinka,Janssons frestelse, Lättrökta honungsgriljerade revben, Viltköttbullar, Kalvsylta, Enrisrökt korv, Dill kokt potatis, Kokt potatis

  Lutfisk gillar jag faktiskt, smakade det för två år sedan och belv positivt överraskad. Så får du chansen, testa!

  SvaraRadera