23 september 2010

Ondskans återkomst


Heberlein, En liten bok om ondska

Johansson, Göra ont – litterär metafysik

Varför läser man deckare, thrillers och skräck? Tecken i tiden säger att det sänds aldrig så mycket matprogram som det gör idag, och ändå lagar folk men mindre och mindre. Förhoppningsvis är det kanske så att, vi utsätts så lite för ondska i vårt liv att vi söker spänning i böcker för att få utlopp för dessa känslor. Vi söker tröst och förståelse för det som är obegripligt. Och ondskans mest geniala sida är att det är oftast då hemskt att det leder till en mänsklig förnekelse som gör att ondskan kan återkomma gång på gång på gång....


Det diskuterades om deckarkulturen som förskjutits från att förklara samhällsstrukturer och personliga egenskaper till att blir kriminaldeckare, där man inte längre förklarar en händelse i en samhällskontext eller en persons bakgrund i förhållande till egenskaper.

Ondska gör ofta offret till objekt för att man inte ska känna att man har en mänsklig relation till offret.

SD – vad gär deras budskap på attraktivt? De skapar rädsla genom att förstärka fördomar och skapandet av idéer att vårt gröna gräs kan bli ännu grönare.

Finns ond vs. god litteratur? SDs framgångar har ”någon” sagt beror på att läsningen av skönlitteratur i skolan har minskat.

Kunskap ger insikt som skapar empati

Bandet mellan MÄN – ALKOHOL – ONDA HANDLINGAR är en vetenskaplig kännedom som det aldrig talas om. Men det är ett faktum som alla forskare känner till och erkänner att det är så.

Det finns ett resonemang inom kristendomen att Ondskan fanns innan gud, vilket gör att gud är inte ond. Man kan därför inte anklaga gud för allt hemskt som händer i världen.

För att minska ondskan måste man diskuterar den, då ”tvingas” människan att funderar på ”var står jag? vad tycker jag?” Då ondskan alltid är ”dem andra”, måste man sätta sin in de dem andras situation, hur skulle jag reagera om jag vore ”dem andra”?

Heberlein:

"Ondska är egentligen inte intressant, det som är mer intressant än ondska är godhet."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar