23 september 2010

När byxor är ett brott – Sudan

Författare: Ahmad al-Hussein, Lubna – 40 piskrapp för ett par byxor

http://www.bok-bibliotek.se/nyheter/Langa-koer-till-seminarium-med-Lubna-Ahmad-Al-Hussein1/

§152 Sedlighetsbrott

Lubna började intressera sig för kvinnors rättigheter när hon som barn hörde historien om byns vackraste flicka som skulle offras till floden för att vattnets gud skulle vara nöjd och därmed skänka folket regn, bördighet och liv. Men varför är det bara kvinnor som offras?

Före 1940 var det vanligt att kvinnor hade bara överkroppar men i och med Englands inflytande började man klä på sig även på överkroppen. 1979 blev den första kvinnan piskad för att ha synlig hud. 1989 blev den första kvinnan i Sudan piskad som straff enligt §152.

I norra afrika är det vanligt med könstympning och det är då afrikanska muslimer som utför detta, inte arbiska muslimer.

Det finns också en ny sorts äktenskap i Sudan, där våldtäktförövare gifter sig med offet, då det räknas som att han tar ansvar för sitt brott och slipper där med fängelsestraff som vanligtvis är 2 år för våldtäkt. Nyfödda barn i denna sortens äktenskap slängs bokstavligen ut på gatan. Lubna visade bilder på spädbarn vars huvuden var sydda efter att hundar bitit söder dem, det var helt fruktansvärt.

När kvinnor döms tillåts de inte yttra sig, ha någon försvarsadvokat eller vittne närvarande. §152 har varit verksam i 20 år i Afrika och under bara år 2008 var det 43 000 kvinnor som dömdes för denna paragraf. 43 000 gånger 20 är ofantligt många människor.

Lubna kämpar för att kvinnors rätt i domstolar i Sudan. Men det är också så att kvinnorna som döms, straffas även av sina familjer, då famljerna tror att de är prosituerade och förskjuts eller blir slagna i hemmet.

Lubna blev arresterad i Khartoum för att hon hade byxor på sig, arbetade hon för FN och skulle därmed slippa sitt straff. Men då hon ville visa omvärlden den orättvisa som händer i Sudan, sa hon upp sig från sitt jobb och tog sitt straff, 40 piskrapp. För att uppmärksamma detta för omvälden, skickade hon ut inbjudningar i form av bröllopsinbjudningar, då dessa alltid går förbi censuren i Sudan.

Regimen missbrukar sin makt åt kvinnoförföljelse, barnvåldtäkter etc. istället för att göra något åt det verkliga problemen, exempelvis vattenbristen.


Nu ligger seminariet ute på Kunskapskanalen och du kan se hela samtalet här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar