11 mars 2009

Tusen strålande solar

Äntligen har jag tagit mig tid till att läsa Khaled Hosseinis bok Tusen strålande solar, och det var inte en dag för tidigt. Skulle verkligen läst den tidigare, men som man säger, den som väntar på nåt gott väntar alldeles för länge. Så har du inte läst den, LÄS DEN!!

Boken utspelar sig i Afghanistan, där två flickor, Mariam och Laila, växer upp i helt olika miljöer och uppfostringsmetoder. De två kvinnor som även också tillhör olika generationer, möts då de blir bortgifta med samma man. I en miljö av våld inom husets väggar som väl som utanför hemmet, hittar de två kvinnorna en trygghet i varandras sällskap och de blir som systrar för varandra som uthärdar det ständigt upptrappade våldet...

Av denna inblick i Afghanistans samhällsutveckling får man en bättre bild av den skräck som finns i allas medvetande och hur kvinnan blir offer för makttröstande och svaga män. En bok fylld av kärlek, människans kämpande för överlevnad och hur makt och svaghet kan förgöra allt utom hjärtats innersta sanning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar