07 mars 2009

Män som hatar kvinnor

Hade egentligen bestämt mig för att inte se den omtalade filmen Män som hatar kvinnor, men blev utbjuden och sa ja ändå. Handlingen lite kort för de personer som inte läst boken: Journalisten Mikael "Kalle" Blomkvist har precis blivit dömd till fängelse för förtal när Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, erbjuder honom att undersöka ett försvinnande inom familjen. Samtidigt blir Lisbeth Salander, en ung egensinnig tjej, inblandad och intresserad av Mikael Blomkvist, som person och det uppdrag han har framför sig. Hennes nyfikenhet som enastående researcher och en av landets främsta hackers gräver de tillsammans fram hemligheter i familjen Vangers förflutna.

Jag har motsträviga känslor för filmen, kanske är det för att jag gillar böckerna så mycket. För även om den är bra, underhållande och välgjord, tycker jag den känns platt och inte alls så speciell som när man läser boken. Jag stör mig inte så mycket på ändringar vad gäller detaljer i handlingen, som de karaktärsdrag som de tagit bort hos Mikael Blomkvist, spelad av Michael ­Nyqvist som för övrigt gör en bra roll. Imponerande är min nya favoritskådespelerska Noomi Rapace, och hon är ännu bättre live som Medea på Elverket. Hon gör Lisbeth Salander lika komplicerad och integritetsbunden som i boken, och Lisbeth är ingen lätt person att ha att göra med. (foto nedan : Ricky Molloy/Aftonbladet)


Tycker att genusperspektivet mellan Lisbeth, Mikael och Erika är mycket speciellt i boken och den aspekten har dem helt tagit bort i filmen. Denna snedfördelning gör deras förhållande i filmen inte alls lika jämställt, och det stör mig. Men filmen kommer säkerligen att ses av nästan lika många som läst boken och det förtjänar den också. Det unnar jag Noomi Rapace.

2 kommentarer:

 1. Jag såg filmen i dag, och jag måste säga att den var både gripande och spännande. Det fanns scener som fick mig att känna stort obehag, inte minst förmyndaren.

  Kommer själv att blogga om filmen i nästa vecka, den kommer att få ett mycket högt betyg. Har inte läst boken, skulle nog vara spännande men jag tror inte att jag gör det nu när jag sett filmen.

  SvaraRadera
 2. Film för mig kan vara lite distanserande och jag grips av filmen men jag kan ändå hålla den på avstånd. Detta är svårare när man läser en bok, tycker jag. Det är nog därför som filmen inte får högsta betyg av mig, men nog väl så högt ändå.

  Och visst, jag håller med om att vissa scener är otroligt obehagliga. De scenerna är värre på film än i boken, eftersom ljudet tillkommer och det påverkar ju självklart väldigt mycket.

  Har man inte läst boken har man nog mest behållning av filmen, det är jag övertygad om. Det som är bra är att de flesta har glömt detaljerna från boken, eftersom det var ett tag sedan man läste den.

  SvaraRadera