02 mars 2009

Maria Larsson

Maria Larssons eviga ögonblick är en vacker och realistisk film med mycket vardagsglädje i, som utspelas i början på 1900-talet. Maria (Maria Heiskanen) är gift med diversearbetaren Sigfrid Larsson (Mikael Persbrandt) som är en hårt arbetande familjeförsörjare, kvinnokarl och periodvis alkoholmissbrukare.

Maria vinner en dag en kamera som förändrar hennes liv. Hon börjar se världen med helt nya ögon via kamerans lins, bilder som ska vara i evighet medan allt annat förgås. Fattigdom och utveckling, vardagsglädje och krigsutbrott, ett helt samhälle i förvandling. Filmen är baserad på boken Att människan levde av Agneta Ulfsäter-Troell och regisserad av Jan Troell. Historien berättas genom Maja, som är ett av parets sju barn. Detta gör berättelsen ännu mer trovärdig, då man ser relationen mellan föräldrarna förändras och utvecklas och hur kameran ändrar mammans liv till ett liv med mening, glädje och självförtroende.

Mikael Persbrandt förvånar i rollen som pappan, vilket är en mycket dynamisk roll. Han spelar fortfarande ett riktigt svin, som han alltid gör, men arrogansen är borta och man känner fattigdomens frustration och den tomhet som befinner sig i den förlorade mannens roll som familjeförsörjare. Kan rekommendera filmen en lat söndag med lite gott snacks till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar