08 november 2009

Flicka i gul regnjacka

-Jag är här, men ändå inte här

Denna existensiella pjäs om vår tillvaro här på jorden, är långsam, tyst mellan orden och en oerhörd eftertänksam pjäs. John Fosses författarskap porträtteras i denna specialskrivna Dramatenpjäs av Gunnel Lindblom.

Den handlar om sex personer som alla berör varandra i olika tider, relationer, och konstellationer. Vi lever i en värld, en social verklighet, utanför vårt eget perspektiv, där vi påverkar andra utan att vet hur, varför eller att vi gör det, överhuvudtaget. I pjäsen får vi se allas perspektiv, deras rädslor, mod och kärlek över händelser som fastnat i deras minnen.

Foto: Roger Stenberg

-Jag är här, jag har varit här länge, så ska det nog vara

Att leva, kan man gör på många olika sätt och pjäsens sex olika karaktärer har olika behov, krav och gränser i deras liv. Här finns mannen som näst intill kapitulerat inför det som händer i hans liv. Vi har kvinnan som vilset försöker hitta sig själv och meningen med livet. Mannen som förvirrad försöker att följa andras önskningar och vara någon annan till lags. Vi får också se den unga kvinnan som lever ett liv precis som hon önskar och som skapar oro, kaos och avundsjuka hos de andra. Hon kommer och går precis som hon vill:

-Hon gick, hon gick... Bara gick!

Jag tyckte mycket om denna avskalade föreställning, där allt rysch och pysch är borttaget. Skådespelarna agerar på och inom den nakna vita triangeln på scen. Samtalen avslöjar det som vi egentligen säger till varandra. Rädslan för ensamhet gör att vi skriker i tystnaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar