08 april 2009

Glad påsk!

Idag upptäckte jag hur oallmänbildad jag kan vara. Det är tid för påsk, och jag upptäckte att jag inte hade en susning om bakgrunden till påsken. Att det har med Jesus att göra har jag förstått med tanke på Långfredagen och tre dagar efter återuppstod han och att detta firas!

Och visst har jag hört talas om guds 10 plågor över Egypten: blod, paddor, mygg, flugor, boskapsdöd, bulnader, hagel, gräshoppor, mörker och sist åtgärden att döda alla förstfödda gossebarn i Egypten. Och för att detta inte skulle drabba de judiska gossebarnen uppmanade Gud dem att offra lamm och bestryka sina dörrar med blodet. Då kunde mordängeln se var de bodde och gå förbi och skona dem.

Det jag inte visste var att skona heter "pasach dem" på hebreiska och därav kommer den judiska påskfesten. Och jag har aldrig funderat på att denna händelse i bibeln, dvs Andra Moseboken 7-12, har med påsken att göra. Så effektiv och lärorik var min konfirmationstid :-( Hm...och jag som faktiskt har läst Bibeln, men men det är ju en gedigen bok och det var länge sedan jag läste den.

För mig har Bibeln dock alltid varit en bok som andra, den är händelserik, spännande, lång, trist men där finns också mycket värme, sci-fi, fantasy och kärlek. Jag har dock aldrig sett Bibeln som en tro och på detta sätt upplevt Bibeln som guds ord. Budskapet i denna bok har nog varit alltför naturliga och uppenbara, då de enkelt baseras på de 10 budskapen och att behandla alla som man själv vill bli behandlad. Detta har dock inte alltid varit lätt, då man i yngre dagar inte förstod varför och att livet lever lite sin eget liv. Dvs. ju äldre man är desto mindre vet man, just för att man förstår att man inte vet allt. Vilket innebär att allt hänger ihop och allt har konsekvenser.

Jag brukar säga att jag tror på karma, och även om det är från en helt annan religion, så är just karma gärningarnas följder och konsekvenser. Däremot vet jag inte och vill heller inte säga något om vad som händer efter vår död, som enligt mig är religionernas överlevnadsteorier. Jag överlåter det till när det är dags... och försöker leva så gott som bara jag kan med människans synd och godhet, fulländad i min operfektionism.

Men varifrån kommer då alla påskkärringar ifrån och hur passar dem in i all tradition av religion och tro? Jo, det har rötter i svensk folktro då man trodde på övernaturliga väsen och denna tro kom i konflikt med kristendomens intågande i Sverige. Folktro kallades för kätteri och just häxornas resor till Blåkulla eller Häcklefjäll var från början förknippade med dymmelonsdagen. Häxorna tog vägen genom skorstenen i det hus där de bodde med orden: ”far nu upp och ned och ända till helvetet”. När de anlände till Blåkulla väntade djävulen på dem och där ägnade de sig åt diverse orgier tills det var dags att återvända hem. Vill du läsa mer om häxor och folktro, är denna fakta hämtad från Kalmar läns museum Påskkärringarna i folktron.


Då har jag nog bara en sak till att berätta om påsken och det är varför vi äter ägg och ritar påskharar och kycklingar?

På forumet Bibelfrågan kan man läsa att äggen är i folktron en fruktbarhetssymbol och på våren hyllade man naturligtvis livet och solen som fick allt att växa. Äggen har på detta vis spelat stor roll i alla tider och i regioner som har haft någon som helst soldyrkan. De återkommer i de forntida babyloniska riterna, i Egypten och i Orienten där man trodde på gudinnan Ishtar eller Astarte som föddes ur det ägg som föll ner vid Eufrat från himlen, och även de gamla druiderna (keltiska präster och siare i det gamla Gallien och Britannien) bar ägg som heliga emblem. Lika så är det med hararna och kaninerna, du känner väl igen det gamla talesättet att "föröka sig som kaniner"? Fruktbarhetsdjur som hyllar livet!

Slutligen kan jag säga att jag inte direkt firar påsken men det tror jag ni alla har förstått efter detta inlägget. Men jag hoppas att ni alla får en bra påsk, oavsett om ni firar judarnas utträde och frihet från Egypten, Jesu uppståndelse, om ni flyger till Blåkulla eller om ni bara är glada för lite ledighet och/eller har en trevlig helg med familj och vänner.

1 kommentar:

  1. Ett långt inlägg om Påsken. :o) Och som du skriver, det är inte alla som har så bra koll på det här med påskhelgens betydelser. Jo, för de är flera. Som du skrev; för Judarna (Gamla testamentet) och för Kristna (Nya testamentet) så är det alltså två olika saker som sammanfaller just under denna helg. Om jag nu förstått allt rätt.

    Hur som ... ha en bra påsk, oavsett vad den eventuellt betyder för just dig.

    SvaraRadera