15 april 2009

Filmprat

Har haft mitt första bok/filmprat denna veckan. Efter att ha lusläst Aidan Chambers bok Böcker inom oss under påsken var jag redo för nyfikenhet, öppenhet och samtal. Jag vikarierade för en lärare och det var förbestämt att vi skulle se filmen Linas kvällsbok, baserad på boken med samma namn av Emma Hamberg.

Oturligt nog var det några elever som inte såg första delen av filmen och ett par andra elever som inte såg slutet. Detta gjorde att diskussionen inte blev optimal men jag försökte få eleverna att berätta för varandra om handlingen innan vi fortsatte att diskutera budskap och karaktärerna. Det var svårt att få dem att återge berättelsen men efter det gick det bättre.

Teorin med bok/filmprat är att få eleverna att känna att deras åsikt spelar roll och därmed öppnar sig för att utveckla deras tankar. Därför får man inte ställa för svåra eller stora frågor som kräver för långa svar. Det är också viktigt att ta upp deras åsikter och ställa följdfrågor när de börjar prata.

Chambers skriver i sin bok:
" När vi säger något till andra, är vår förhoppning att de ska tolka det vi säger och på detta sättet hjälpa oss att förstå det vi säger bättre. Gemensamt kommer vi fram till perspektiv som i sin tur utvidgar vars och ens individuella tankeförmåga. Vi kan och vet alla något men ingen kan allt!"

Det är också viktigt att man undviker läraren vet bäst - attityder. Eleverna kommer att leta efter "rätta" svar och de vill ha bekräftelse på att deras svar duger. Detta upplevde jag absolut under diskussionen, frågande ansikten vände sig till mig när någon annan tyckte annorlunda.

Det var mycket spännande och nervöst att för första gången ha bok/filmprat. Att försöka få igång en diskussion och framför allt att hålla den diskussionen levande. Jag hoppas att eleverna tyckte det var intressant, för perfektionist som jag är lämnade jag jobbet osäker. Men efter att jag kom hem insåg jag att jag var efternervös, jag fick intala mig själv att jag gjorde mitt bästa och det är bra nog. Dessutom, vad kan jag göra nu, det är bara att kämpa på och göra nästa gång bättre. Övning ger färdighet!

1 kommentar:

 1. Kul att läsa!
  Fortsätt med detta
  tycker
  Elsmari


  Tack för ditt stöd, jag hoppas också jag får fler tillfällen.
  /Sofie

  SvaraRadera