16 januari 2010

True Blood

Hela hösten har det pratats om serien True Blood, men jag missade, som vanligt, som jag brukar, allt som är värt att ses. Så när jag var hos min vän i julas och han erbjöd mig de två första säsongerna, kunde jag inte motstå. Och oj, vad man blir hooked, även om jag nog skulle kunna bli det vilken serien det än handlar om, ser man ca 20 timmar nästan i sträck, blir man hooked oavsett om man vill eller inte. Så nu väntar jag blodstörstigt efter tredje säsongen som spelas in just nu och kommer ha säsongspremiär i sommar.

Serien utspelar sig i den fiktiva småstaden Bon Temps i amerikanska södern, i en tid där vampyrer lever sida vid sida med människor, efter att en japansk forskare lyckats framställa ett syntetiskt blod som säljs under varumärket "Tru Blood". De vill leva i samförstånd med vanliga människor, vilket hörsammats och gett dem samma lagstadgande rättigheter och skyldigheter som andra medborgare. Detta trotsas så klart av många människor ser på vampyrer med skepsis och rädsla. Servitrisen Sookie Stackhouse, som även har förmågan att höra andras tankar, förälskar sig i den 173-årige vampyren Bill Compton vilket får henne att framstå som ännu mer avvikande än tidigare.

I väntan på sommaren, och allt prat om serien av eleverna, köpte jag så klart in serien om Sookie Stackhouse till jobbet. Och för första gången tar jag hem första boken istället för att erbjuda eleverna den först, jag bortförklarar det genom att jag ser det som en arbetsförmån :O och med elevernas samtycke har jag inte lika mycket dåligt samvete... Nu är första boken utläst och jag är nyfiken på andra delen.

Böckerna följer endast Sookies perspektiv och den är inte alls som filmerna, alla Sookies scener är med, men de utspelar sig inte alls likadant. Så böckerna är faktiskt roliga att läsa, inte alls en besvikelse som det kan bli när filmer är gjorda på böcker. För att citera en av många många bokbloggar kommer här en som jag håller med, den är från en tjej som heter Paula: "Böckerna är helt berättade från Sookies perspektiv, som om hon berättade historien för läsaren, men i tv-versionen har regissören valt att även visa scener där Sookie inte är med. Detta betyder att Sam och Jason har större roller i tv-serien än i böckerna /.../ De förändringar som gjorts är i de flesta fall till det bättre, tv-serien är betydligt mer omväxlande och intressant än om vi enbart följt Sookie till och från arbetet, men det är förändringar som krävts vid översättningen från bok till tv, inte någon kritik mot boken. Tvärtom är just första-persons-perspektivet i boken det som gör bokserien så underbar."

3 kommentarer:

 1. Kul att dugilla den ;-)

  SvaraRadera
 2. Kul att du läser min blogg, Fredrik! :))
  Du förstår att din uppgift är att fixa tredje säsongen i sommar, fort som tusan, och så fort det kommer ut en bra version, så klart, hehehe! Kram

  SvaraRadera
 3. Jag fastnade åxå för den! Trodde dock inte jag skulle göra det, men nu är jag liksom du hooked!! Vi väntar med spänning på säsong 3 ja :P!! Kram

  SvaraRadera