26 september 2011

Bok- och biblioteksmässan, Göteborg 24-25 sep, del 1

Var på mässan denna helg, lördag och söndag eftermiddagar. Det var så mycket folk att jag också inte hann till ett par seminarier jag ville gå på. Men här kommer två av seminarierna jag var på.



Carolina Gynning – Laura, flickan från havet
Började lite lättsamt med Carolina Gynnings debut som romanförfattare med spänningsromanen Laura. Jag tror den kan bli en populär bok bland chick-litt läsarna. Carolina har själv namngett sin genre till Dirty Crime, medan hennes förläggare kallar boken Snabba cash för tjejer. Boken kommer även komma ut som film 2012.



Carolina presenterar sin egen bok: Laura – flickan från havet


Historiens mest dramatiska och blodiga århundrade – 1900-talet
Samtal mellan Henning Mankell och Jan Guillou

Grand Slam verkar vara att skriva och sammanfatta 1900-talet, vilket är en utmaning som heter duga för de båda författarna. Båda tar perspektivet från kolonialismen i Afrika och kommer att resultera i släktromaner.

Henning Mankells böcker är en serie på 5 fristående böcker, 5 självständiga kvinnor i olika tider under århundradet. Henning har spenderat mycket tid i Mozambique . Hennings tre beskrivande ord om 1900-talet: krig, teknik och fattigdom

Provläs boken












Jan Guillou lovade runt 5-15 böcker beroende på… och kommer utgå från Tanzania, där han har varit mycket. Jans tre ord om århundradet: krig, utveckling och demokrati.

Jans presentation av sin bok på mässan








Båda författarna pratade mycket om kolonialismen och apartheid och de är båda inne på att vi ser början på en ny kolonialtid, med tanke på kinesernas brutalitet i Afrika och västvärldens klappjakt efter råvaror. De diskuterade olika legitimeringsprojekt som finns i Afrika – projekt som har en annan underliggande agenda. De är också båda överrens om att Afrikas länder kommer att bli en kontinent att räkna med om de bara börjar få deras ekonomier att fungera med tanke på Afrikas råvaror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar